Kada se prva reč dugo čeka

Kada se prva reč dugo čeka

Roditelji sa nestrpljenjem očekuju prvu reč deteta, a kada se to ne desi iz najbližeg okruženja dobijaju „utešne“ odgovore – „Ma, progovoriće, što ste nestrpljivi!“ ili „Pa i tvoj stric je kasno progovorio, šta bi ti hteo!?“ Ovakvi komentari samo nakratko umire roditelje…

Ima više uzroka za kašnjenje govora i spori govorni napredak. Možda je dete u fazi prohodavanja, pa mu je koncentracija usmerena na to, možda ima sestru ili brata koji su po uzrastu vrlo blizu, pa mu se posvećuje manje pažnje. A, možda živi u dvojezičnoj porodici gde deca kasnije progovore jer uče istovremeno dva jezika. Ipak, uzroci mogu da budu i biološke prirode.

Šta sve utiče na razvoj govora?

Uzroci kašnjenja govora mogu biti vrlo raznoliki: pre svega neurološki, zatim genetski, anomalije razvoja mozga, kognitivni uzroci, psihogeni i emocionalni uzroci, deficit auditivne percepcije, motorni poremećaji, uticaj sredine, lateralizacija hemisfera Takođe, poznato je da se nasleđuju osobine roditelja i predaka, tako se i u govorno-jezičkom smislu osobine prenose na potomke. Kod jednog broja dece koja kasno progovore nasleđe je uzrok te razvojne smetnje. Nasuprot tome u nekom broju slučajeva dece koja imaju pretke sa govorno-jezičkim manama nije se ispoljila ista nasledna osobina.

Šta je razvojna disfazija?

U poslednje vreme sve češće se može čuti kako dete ima razvojnu disfaziju. Ovaj termin podrazumeva jezički poremećaj pri čemu deca imaju teškoću da razumeju, obrade i izraze jezičku misao. Ovi mališani imaju smetnje sa izgovorom velikog broja glasova, smetnje pamćenja reči, i nepravilnom upotrebom gramatičkih oblika (agramatičnost). Česta je opšta nesposobnost verbalnog izražavanja, reakcija na slušne signale, je adekvatna, ali je fonemski sluh nezreo za uzrast i razumevanje jednostavnih verbalnih poruka. U većini slučajeva to ne znači da sa detetom nešto nije u redu, već da razvoj govora ne ide očekivanom putanjom, i da je potrebna logopedska habilitacija, kako ne bi propustilo osetljive periode razvoja – momente kada je najspremnije da se jezičke strukture nadoknade. Razvojnu disfaziju možete da prepoznate kroz dva simptoma, poremećaj auditivne percepcije i jezički deficit.

Kada je stručna pomoć neizbežna?
  • … ne razume jednostavne govorne naloge, ne tapše, ne maše u znak pozdrava i ne pokazuje tri dela svog tela do 18. meseca
  • … ne ostvaruje zajedničku pažnju u trajanju od nekoliko sekundi
  • … ne progovori do druge godine i u rečniku još uvek ima svega nekoliko reči
  • … sa 30. meseci u govoru nema prostu rečenicu
  • … ima tri godine i potpuno nerazumljiv govor
  • … ima usporen razvoj govorno-jezičkih struktura

Tanja Lukovac, master logoped
Stručna saradnica Škole roditeljstva