Igre za razvijanje spretnosti kod dece

Igre za razvijanje spretnosti kod dece

Dete se najbolje igra u društvu sa drugim mališanima, pa ako imate dvorište ili baštu – pozovite prijatelje da dođu sa decom, ili idite u park gde uvek ima dece. Evo sjajnih predloga kako da se mališani zabave i ujedno postanu spretniji

U prirodi deteta je da se kreće, ali danas decu treba dodatno ohrabrivati da se igraju napolju, jer previše vremena provode u zatvorenom prostoru. Kada već znaju šta će da rade, ne treba ih sputavati. Ali, ako su bez ideje, svakako im treba pomoći u osmišljavanju aktivnosti, kako ne bi poželela odmah da se vrate kući, ili da se ne bi međusobno posvađala.

 1. Vožnja tamo-amoKada su napolju, deca rado voze tricikl, bicikl, trotinet, a da se ne bi samo besciljno vozila u krug i sudarala, pomozite im da se igraju kreativnije. Neka svako dete izabere igračke ili nešto prikladno (plastične flaše, jastučiće sa stolica za sedenje, lopte…) što će biti “roba”, a zatim im predložite da je “razvoze” od “magacina do prodavnice”. Kobajagi prodavnica može da bude stepenište, česma u parku ili klupa. Kada primetite da im je ovo malo dosadilo priskočite im u pomoć i “regulišite saobraćaj”, na primer. Na ovaj način, dete razvija spretnost i preciznost, ali i snalaženje u prostoru.
 2. Žmurke
  Žmurke su igra koja nikada ne izlazi iz mode, a vole je i mlađa i starija deca. Idealna je za igranje u sumrak, i to na otvorenom. Trčanjem i skrivanjem – deca razvijaju brzinu, spretnost, orijentaciju u prostoru.
 3. Obruč
  Hula-hop obruč može da se vrti oko struka, ali i da se zakotrlja i pusti. Kada nakon krivudanja padne, dete otrči po njega i ponovo ga zakotrlja, i pusti u drugom smeru. Ako ima više dece, mogu da se takmiče čiji obruč će otići dalje. Predložite im da se podele u grupe i da po dvoje do troje uđu u jedan obruč i tako hodaju od jedne klupe do druge, na primer. Na ovaj način razvijaju spretnost i preciznost u držanju.
 4. “Zaboravljene” igre
  Školice, klikeri, sve igre loptom su pogodne za igranje u dvorištu ili parku, i poželjne su jer podstiču koordinaciju pokreta, kao i preciznost.
 5. Konopac i lastiš
  Preskakanje konopca i igre sa lastišom pored toga što povoljno utiču na koordinaciju pokreta, odlični su za sticanje kondicije posle perioda hladnih dana kada su deca više boravila u zatvorenom prostoru.

Snežana Milanović, diplomirani medicinar fizioterapeut
Stručna saradnica Škole roditeljstva