Emotivne promene i razvoj deteta u prvoj godini života. Razvoj roditeljstva

Emotivne promene i razvoj deteta u prvoj godini života. Razvoj roditeljstva

Radionica je dopuna predavanja “Emotivni razvoj deteta u prvoj godini života” i “Razvoj roditeljstva”. Kao svojevrstan “Klub mladih roditelja”.

Radionici mogu prisustvovati i mladi roditelji koji nisu prisustvovali predavanjima.

Na radionici se radi na konkretnim problemima, pitanjima i temama koje se tiču emotivnog razvoja deteta u prvoj godini i kasnije a takođe i promena kroz koje prolazi mladi roditelji kada dođe beba. Kako se mogu pripremiti? Kako preduprediti probleme?

Radionica je koncipirana kao mesečna i uvek dostupna tačka podrške, podjednako tokom trudnoće kao i posle porođaja. Možete doći sami ili u paru ili  sa bebom. Možete podeliti svoje dileme i pitanja vezana kako za pravilan emotivni razvoj bebe, tako i za vaše nove životne uloge: roditelja, mame i tate. Razmeniti iskustva i postaviti svoju specifičnu temu ili problem.

Psihički razvoj bebe je dinamički proces koji počinje već u trudnoći i tokom porođaja, a zatim od prvog dana po rođenju. Temelji za razvoj stabilne, komunikativne, odgovorne, samopouzdane ličnosti se postavljaju u prvoj godini.

Za razumevanje bebinog razvoja je važno da znamo kako su ljubav i nežnost koju pružamo bebi ključni za bebin zdrav razvoj.  Kako pružiti ljubav i nežnost? Do prve godine života beba prolazi kroz nekoliko faza emotivnog razvoja koje se nadograđuju i nadovezuju. Svaka od faza ima svoje karakteristike i postavlja specifične zahteve pred roditelje.

Optimalna podrška bebi u emotivnom razvoju u prvoj godini daje osnove za dalje zdravo emotivno sazrevanje deteta.

Ovo znanje nam omogućava da dalje pozitivno razrešimo neke od osetljivih faza u bebinom i detetovom razvoju, kao što su: hranjenje, dijalog sa bebom, kontrola obavljanja nužde, poverenje deteta u sebe i okolni svet, odlazak u jaslice, obradnište i sl.

Mladi bračni par se sa dolaskom bebe suočava sa svojim novim ulogama u životu. Formiranjem svoje mlade porodice, mnogo toga se za mladi par menja i mnogo toga se dešava što je novo i nepoznato. Da li ste uspeli da formirate svoju nezavisnu porodicu ili ste “proširena porodice” porodice Vaših roditelja?

Potrebno je da mladi roditelji znaju kako da preuzmu odgovornost, postave prioritete i urade najbolje što mogu u ovoj fazi svog života.

Formiranje srećne i kompaktne porodice na zdrav, funkcionalan, odgovoran način kao i temelji za razvoj bebe kao samostalne, optimistične, empatične i komunikativne odrasle osobe postavlja se u prvoj godini bebinog života i mladog roditeljstva.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić

Pronađite datum održavanja radionice/predavanja na rasporedu radionica/predavanja Škole roditeljstva Nada Lazić