Dvadeseta nedelja trudnoće

Dvadeseta nedelja trudnoće

Ovo je zvanično polovina vaše trudnoće! S tim što treba da računate na to da se neke trudnoće „prenesu“ a neke se završe ranije. Termin porođaja, naročito ako ste prvorotka, ne znači da ćete bebu dobiti baš tih dana. On je pre svega orijentacija ka tome koliko može da traje vaša trudnoća. Kada da sve vaše pripreme budu okončane. Varijacije mogu da idu i do dve nedelje pre termina i dve nedelje posle termina u savršeno „normalnoj“ trudnoći. Ultrazvuk će dati precizniju informaciju. Važno je da tada budete spremni i sa onim što je potrebno za bebu i sa svim onim što će biti potrebno vama.

Sada ulazite u deo trudnoće gde ćete itekako biti svesne svog stomaka. Vaše telo će čak prilikom hodanja tražiti neki novi centar ili „balans“ pa će vam se i hod promeniti. Važno je da održavate mišiće u tonusu, naročito mišiće leđa koji će nositi sve veću i veću težinu. Rasteretite kičmu, za početak „pravim“ držanjem. Novo težište i hod će tražiti obuću koja vam je udobna. Tokom trudnoće naročito ako vam je težina drastičnije povećana, dolazi do „spuštanja“ stopala i povećanja broja obuće. To može biti privremeno ali je važno da sebi obezbedite da možete kvalitetno da se krećete a  da ne ugrozite stopala.

Vaša materica u 20. nedelji raste na gore i uvećava se, placenta koja je pričvršćena za zid materice još uvek nije nužno na svom mestu. Materica je negde u nivou pupka. Struk se privremeno gubi ali nemojte da se brinete, još par meseci pa će početi da se vraća na mesto. Trenutno se verovatno može povući prava linija od pazuha do kukova i to je u redu. Abominalni mišići su zategnti i rastegnuti, njihova čvrstina se smanjuje.

Srce pojačava intenzitet rada i ove nedelje pumpa čak 7 litara krvi u trenutku. Trudnički hormoni čine krvne sudove opuštenijim kako bi protok krvi bio lakši. To znači da treba da povedete računa o venama i kapilarima i da odmarate noge kad god možete. Takođe obratite pažnju na hemoroide jer su i to krvni sudovi koji vam mogu doneti probleme ovako prošireni.

Vodite računa o koži i osipima na pregibima, koristite talk, tuširajte se, oblačite odeću od prirodnih materijala.  Koža lica se menja i može se pojaviti „kloazma“ trudnička „maska“ gde delovi lica menjaju pigmentaciju. To je česta pojava, čak u pola trudnoća, ali prolazna, pa se nemojte brinuti. Pazite samo kod izlaganja suncu, koristite kreme sa UVA i UVB faktorima zaštite.

Osećate sve veću povezanost sa bebom. Sada na ultrazvuku možete videti i lice svoje bebe. Uključite svog partnera u taj novi doživljaj bebe, omogućite mu da se raduje zajedno sa vama. To će olakšati kasniji bonding a takođe umanjiti ljubomoru tate što je još neko u centru pažnje.

Vašoj bebi su u dvadesetoj nedelji uši savršeno formirane, beba već može da čuje. Prepoznaje vaš glas i glas tate. Beba je duga oko 16.5 cm. Koža je prekrivena zaštitnom mašću, vernix-om. Plodova voda koja okružuje bebu u vašoj materici, ako bi je izmerili je oko 350 ml. Temperatura plodove vode je nešto malo viša od temperature tela, da bi bebi bilo toplo. Beba se pokreće sve snažnije i veoma relano je osećate.

Ako to do sada niste uradili sad je vreme da zakažete časove u školi za trudnice i pripremite se kroz nova znanja za divnu ulogu mame koja vas očekuje.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić