Devetnaesta nedelja trudnoće

Devetnaesta nedelja trudnoće

Sada ste skoro na polovini svoje trudnoće! Promene kroz koje ste prošli kroz prethodne nedelje donele su intenzivan razvoj vaše bebe i veliku promenu u vašem životu, u svim akspektima: fizičke, emotivne i životne. U zavisnosti od toga kako ste građene i kako „nosite“, vaša trudnoća je veoma primetna ili tek primetna. Koliko se vidi stomak zavisi i od zategnutosti mišića i „salca“ koji mogu podjednako da kamufliraju trudnoću. Nemojte se porediti sa drugim trudnicama. Bilo da želite da izgledate što vitkije ili baš uživate u svom izgledu trudnice, vaš izgled je determinisan faktorima koji vas i vaše telo čine jedinstvenim. Takođe nemojte preterano verovati  u priče koje po obliku stomaka prepoznaju pol deteta. Ima majki koje su rodile tri deteta istog pola i svaki put su drugačije nosile bebu. Za potrebe prepoznavanja pola imate kao pouzdan izvor informacija ultrazvučni pregled.

Sada je period kada je vaša trudnoća bezbedna i mirna a još uvek vam nije teško da se krećete. Ovo je pravo vreme da pripremite prostor za dolazak bebe i da lično odaberete, pogledate sve ono što će vam trebati kada beba dođe. Nekada treba izvršiti preraspoređivanje nameštaja ili higijensko krećenje. Takve odluke je dobro donositi mirne glave u toku trudnoće a ne pred kraj ili posle porođaja kada su svi uzbuđeni i usplahireni i stvari se rade „na brzinu“. Mir i komfor po rođenju bebe obezbedite sebi sada.

Bez obzira što ste još uvek pokretni, u 19. nedelji trudnoće već možete primetiti da ostajete bez daha i da se lakše umarate. Važno je da se zdravo hranite i da hrana koju uzimate bude bogata gvožđem i vitaminima.

Znojenje i osećaj da vam je toplo su takođe karakteristični za ovaj period trudnoće. Vaše telo je prokrvljenije, toplota čuva bebu. Čuva i vas. Moguće da ćete nositi manje odeće nego obično na toj temperaturi i da će vam biti potrebno da se češće istuširate. Usled možda uvećane težine, pregibi na koži koji se oznoje mogu biti osetljivi. Nosite pamučnu odeću, koristite kreme i talk.

Povedite računa o urinarnim infekcijama. Bešika je podložna infekcijama. Vodite računa o higijeni nakon toaleta i nakon seksa. Nemojte zadržavati mokraću. Kada izlazite negde piškite preventivno radije nego da trpite do bezbednog toaleta.

Gorušica uzrokovana trudničkim hormonima je takođe prisutna. Vaša materica je skoro do pupka i može se desiti da vam se „vraća“ hrana. Ako je to slučaj pokušajte sa nezačinjenom hranom i namirnicama lakim za varenje. Može da se desi da vam je i kiselina povećana a te simptome ćete ovakvim izborom hrane preduprediti.

Vaša beba je sada dovoljno velika da redovno osećate njene treperave pokrete u stomaku. Vaš partner će još uvek imati problem da ih sa rukom na vašem stomaku prepozna ali vi, koja ih osećate „iznutra“ ćete moći da uživate u njima.

Dosta se govori o postporođajnoj depresiji ili „baby blues“-u ali se malo govori o sličnim promenama kod nekih majki u toku trudnoće, pod uticajem hormona. Ako ste osetljiviji, ako ste depresivniji, potražite pomoć stručnjaka.

Beba sada ima oko 14 santimetara. Njena koža je tanka i skoro providna i ispod nje još nema masnoća. Koža bebe je prekrivena supstancom bele boje nalik na mast ili sir koja se zove Vernix caseosa. Ona štiti kožu bebe. Takođe počinje da se proizvodi i takozvana „braon mast“, jedinstvena mast koja bebe i njene vitalne organe štiti od mogućih ekstremnih temperatura nakon porođaja. Priroda je sve savršeno uklopila.

Bebini bubrezi proizvode urin koji čine veliki deo plodove vode. Beba ima vise kosice i fine dlake po leđima i nadlakticama.

Beba provodi mnogo vremena u stomaku spavajući jer je to najbolje za njen razvoj. Osetićete kada je budna ali svejedno pričajte i pevušite bebi i vi i tata, osetićete po njenoj reakciji da vas čuje.

Sada se već pitate na koga liči i kako će izgledati vaša beba.

Vreme je za ultrazvuk koji se radi između 18. i 20. nedelje. Kontrolišu se kičma, mozak, bubrezi, takođe možete videti jasno i pol bebe.

Dobro je da ostanete fizički aktivni u skladu sa dogovorom sa vašim ginekologom i da održite tonus mišića i cirkulaciju.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić