Trideseta nedelja trudnoće

Trideseta nedelja trudnoće

Vaša trudnoće je u četvrtoj četvrtini! Do porođaja vas deli svega 10 nedelja koje će proći veoma brzo. Ceo jedan period života kada niste bili mama ostavljate iza sebe. Pred vama je jedan drugi period, duplo duži, lepši, bogatiji, period koji je na svaki način vrhunac vašeg života – roditeljstvo.

Sada su druge trudnice vaše drugarice, žene koje primećujete na ulici. Počećete da obraćate sve više pažnje i na bebe i na malu decu. Izvesnost vaše bebe koja pristiže u vaš život, trenutak kada ćete je ugledati je sada zaista veoma blizu. Sada već imate svoj stav o tome kako ćete je podizati od prvog dana i čemu želite da je naučite.

Osetljivi ste i emotivni, doživljavate stvari veoma intenzivno. Vaši ukućani su verovatno posebno nežni prema vama. Ako to nekim sticajem okolnosti nije slučaj onda vi posebno povedite računa o svojim osećanjima, o tome da budete nežni prema sebi. Poštujte i volite svoje stanje. Vaše emotivno stanje je jedan od trikova prirode koja vas priprema da otvorite svoje srce i svoj život za svoju bebu, da gradite gnezdo za nju, da je dojite i negujete sa beskrajno mnogo strpljenja. Žene su predodređene da stvaraju gnezdo i neguju mladunčad.

Vaša beba je sve veća, smeštena je u neposrednoj blizini bešike tako da sada već redovno veoma često mokrite. Važno je da povedete računa da redovno i temeljno praznite bešiku da ne bi došlo do urinarne infekcije.

Ovih dana će vas možda mučiti nesanica. Pokušajte da se opustite uz biljne čajeve, toplo mleko, prijatan tuš. Izbegavajte kafu posle podne, kupite poseban jastuk za trudnice tako da možete da legnete na bok, obezbedite sebi udobnost kada spavate.

Jedan od problema koji se sada intenzivno mogu javiti su proširene vene u nogama. Materica pritiska glavne krvne sudove u karlici. Iz istog razloga mogu se javiti i hemoroidi. Obratite pažnju na to da odmarate noge redovno. Odmarajte se inače što je češće moguće. Ukoliko još uvek radite sada vam to već može predstavljati napor. U okviru svojih mogućnosti pokušajte da sebi olakšate koliko možete.

Razgovarajte sa partnerom o svemu što vam se dešava, o svojim osećanjima, strahovima, nadama. Vaš partner samo posredno može da zna kako se vi osećate, odnosno ako mu vi ne kažete on većinu stvari neće moći da pretpostavi. Važno je da budete otvoreni i bliski. Važno je da imate poverenja jedno u drugo a to prevashodno možete ako razumete kako se onaj drugi oseća. Tada nećete pretpostavljati da neko zna nego ćete sigurno znati.

Vaša beba je sada teška oko 1,5 kg. Njena dužina od glave do kraja kičme je oko 43 cm. Sada će iz dana u dan dobijati sve više na težini. Pratite svoje instinkte za hranom jer će vam se možda jesti ono što je bebi potrebno. Jedite sa uživanjem ali ipak povedite računa o količini. Beba sada dobija masne naslage i postaje sve zaobljenija. Bebin mozak je porastao a nervni sistem skoro pa sazreo. Kada se beba rodi, milioni bebinih neurona će čekati da ih stimulišete da bi počeli da uče, da formiraju sinapse koje čine inteligenciju deteta. 50% sinapsi se formira do 5 godine deteta.

Bebini noktići na prstima su porasli. U stomaku sada leži na bilo koji od načina: popreko, sa glavom na dole ili dole. Beba neprekidno izvodi salta u stomaku, međutim kako raste imaće sve manje mesta za to.

Počnite da spremate sobu za bebu. 10 nedelja do porođaja će jako brzo proći. Napravite listu stvari za porodilište.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić