Šesnaesta nedelja trudnoće

Šesnaesta nedelja trudnoće

Do sada ste već sigurno uradili niz pregleda između ostalog i biohemiju, krv i mokraću. Važno je da tokom trudnoće znate kakva vam je krvna slika a takođe i da li se izmenio šećer ili parametri koji pokazuju imunitet organizma. Ako je palo gvožđe potrebno je da dodatno povećate računa o suplementima i ishrani. Ako  je vrednost šećera granična potrebno je da uradite dodatno testiranje.

Pojačano lučenje hormona posteljice, posebno krajem drugog trimestra kao i u trećem trimestru, izaziva povećanu potrebu organizma za insulinom. U normalnoj trudnoći lučenje insulina povećano je čak jedan i po do dva i po puta u odnosu na uobičajeno stanje žene. Kod trudnica sa dijabetesom se povećava potreba za insulinom. Veoma je važno kontrolisati šećer bilo da ste ranije imali problema sa njim ili ne. Prvi rezultat sa graničnim šećerom je signal da se on nadzire.

Takođe je potrebno da vršite redovnu kontrolu pritiska i težine. Potrebno je i da kontrolišete da nije došlo do mokraćne infekcije.

Ukoliko spadate u grupu sa povećanim rizikom od razvoja genetskog poremećaja kod bebe, biće vam sugerisano da uradite Amniocintezu ili Biopsiju horionskih čupica (CVS). CVS je moguće uraditi već oko 12. nedelje a Amniocinteza se obično radi između 16. i 18. nedelje.

U šesnaestoj nedelji energija vam se već povratila, vratili ste se u normalan način života. Možete da se pozabavite konkretnijom organizacijom vezanom za kraj trudnoće, porođaj, dolazak bebe, promenjene i povećane troškove.

Vaša trudnoća postaje vidljiva, materica sada „ izlazi“ iz  karlice i nalazi se pozicionirana tako da je vrh materice oko 16 cm od pubične kosti. Možete osetiti oštra probadanja sa strane stomaka. Mišići i ligamenti se sada već naprežu i jačaju i ponekad osećate njihov napor. Mišići se spremaju da nose i veću trudnoću ali nije na odmet da im pomognete tako što ćete ipak voditi računa da sednete kada nešto radite, da ne pravite nagle pokrete i da čak i sedenje prilagodite „drugom stanju“ tako što ćete ga učiniti maksimalno udobnim.

Koliko je važno da pratite rezultate biohemije, podjednako je važno da vodite računa o higijeni usne duplje i zdravlju zuba. Obratite pažnju na krvarenje desni i ukoliko je učestalo napomenite to vašem ginekologu.

Pojačani vaginalni sekret je sada normalna pojava i ne znači da je došlo do infekcije. Može biti dosadan ali ako nema pojačan miris i ako nije izazvao svrab nemate razloga za brigu.

Još malo pa ćete osetiti prve bebine pokrete, od tog trenutka vas deli možda nedelja dana. Međutim trudnoća je već sada realnost i u fizičkom i u emotivnom smislu. Bez obzira da li je planirana ili ne, sada ste se već srodili sa mišlju da beba dolazi.

Emotivno, pronalazićete svoje mesto kao „nova“ majka koja ima svoju majku. To je nova uloga za vas, niste više samo dete svoje majke, sada postajete majka svom detetu. Uloge se menjaju, uspomene na detinjstvo mogu biti žive. Važno je da odgovorno pristupite svojoj novoj ulozi – majke.

Beba sada već pomera oči iako su kapci zatvoreni. Ove nedelje već može da se desi da beba otvori ustašca. Beba pliva u plodovoj vodi a njene pokrete ćete još malo pa osetiti. Može da se desi da na ultra zvuku vidite da je beba uhvatila pupčanu vrpcu šakicom.

Ako je zima povedite računa o vakcinaciji. Ako je leto ne zaboravite zaštitnu kremu za sunce – zbog melanina, tamnog pigmenta, na vašoj koži mogu se pojaviti fleke.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić