Sedma nedelja trudnoće

Sedma nedelja trudnoće

Sad ste već u drugoj polovini prvog trimestra. Iako ne izgledate da ste u drugom stanju, mnogo toga se dešava u vašem telu. Upravo zbog toga se ne osećate baš perfektno, „kao da vam nije ništa“. Vaša beba raste i sada je već veličine malog zrna pasulja ili borovnice. U ovom trenutku beba je porasla 10.000 puta u odnosu na trenutak začeća. Vaša materica se takođe prilagođava i sada je veličine pomorandže, dvostruko veća nego na početku trudnoće.

Počinju da se formiraju bebine kosti. Crte lica su sad puno jasnije, glava dobija svoj oblik. Počinju da se formiraju usta i jezik. Takođe se sve više razvijaju i ruke i noge. Još uvek liče na neka mala peraja.

Zadnji deo glave se razvija brže od prednjeg i u ovoj nedelji je razvoj veoma usmeren na razvoj mozga. Svakog minuta se formira novih sto moždanih ćelija.

Polne žlezde bebe počinju da se formiraju ali je još rano da se utvrdi da li je dečak ili devojčica. Bubrezi su se smestili tamo gde treba da budu ali još uvek ne preuzimaju funkciju. Uskoro će početi da filtriraju bebinu krv i da proizvode urin koji će činiti dobar deo plodove vode (amnionske tečnosti) u kojoj će beba plutati narednih sedam meseci.

Možete osećati intenzivnu glad što nije čudo s obzirom na tako brz razvoj bebe. Pijte dosta tečnosti i jedite hranu bogatu vlaknima jer u ovom periodu debelo crevo hoće da se ulenji i možete da imate problema sa konstipacijom. Mučnina, povraćanje, gorušica, netolerancija na neke namirnice, osetljivost na mirise – su i dalje sadržaj vašeg dana. Uključite đumbir u ishranu, može vam pomoći kod mučnine. Intenzivnije je lučenje pljuvačke, takođe uzrokovano hormonima. Obratite pažnju na higijenu usta, mada možete biti osetljivi na četkicu i pranje zbog mučnine. Dobro je da posetite svog zubara.

Hormoni vam intenzivno rade tako da može biti i promena na koži, bubuljica, akni, koje će vas podsećati na pubertet. Takođe zbog rada hormona dolazi do pojačane cirkulacije krvi što može učiniti da se osećate da vam je toplo i da skidate slojeve odeće.

Može da se desi da vam se struk malo proširi mada je materica i dalje u karlici, još se nije podigla. Neko se u ovom periodu ugoji a neko oslabi, to je individualno. Umor i iscrpljenost su i dalje nešto što je deo vašeg dana koliko god da spavate. Posvetite sebi pažnju i odmarajte koliko god je potrebno. Ovaj osećaj umora će trajati još neko vreme ali vrlo brzo, negde krajem prvog trimestra ćete povratiti svoju energiju.

Realnost činjenice da je beba na putu i da postajete mama, je sve prisutnija. Nekada praćena nevericom ili brigom da li ćete izaći na kraj sa svim tim odgovornostima. Podizanje deteta do njegove pune zrelosti zvuči kao veliki i ozbiljan zadatak. Ne brinite, imajte poverenja u sebe i svoj razvoj kao roditelja. Razmišljajte o trudnoći po danima i nedeljama. Važno je da se pobrinete da sada imate sve što je potrebno – i za vas i za bebu. Jedite zdravo, raznovrsno i u malim obrocima. Pokušajte da u vašoj ishrani bude više slanog nego šećera.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić