Sedamnaesta nedelja trudnoće

Sedamnaesta nedelja trudnoće

Vaša trudnoća je već toliko odmakla da možete početi da nosite i pojas za trudnice. Dobar je da pruži potporu stomaku i više udobnosti. Ne liči baš na veš na koji ste navikli ali u ovoj fazi postaje potreban i koristan. Vaš partner će razumeti i voleti ga kao i vaš stomačić i vašu buduću bebu.

Pojas vam pomaže da se osećate sigurnije jer se sada već vaš centar ravnoteže  zbog stomaka menja. Održavanje pravilnog položaja tela postaje teže ali je potrebno. Bilo bi dobro da pokušate da ga održite što duže,  pre svega da bi izbegli bolove u leđima. Ne opterećujte kičmu više nego što je već opterećena pa izbegavajte da nosite nešto teže a kada podižete stvari sa poda savijte noge u kolenima i opteretite butine.

Ako ste imali problema sa išijadičnim nervom to i sada može predstavljati problem. Ovaj nerv koji se, polazeći od kičme, pruža duž obe noge, može usled težine materice i bebe koja vrši pritisak na njega, da „zaboli“. To može biti osećaj probadanja u leđima ili oštar bol u zadnjici i nogama,  može biti i tup stalno prisutan bol. Svakako je potrebno da rasteretite kičmu odnosno nerv. Tokom spavanja koristite posebne jastuke za trudnice na koje možete osloniti i leđa i stomak kada spavate na boku. Izbegavajte dugotrajno ležanje u istom položaju. Kada sedite podignite noge na hoklicu ili stolicu. Svakako su veoma korisne lagane vežbe kao što je vodeni aerobik, joga za trudnice i slično, koje će vam pomoći da mišići leđa ne oslabe uprkos teretu.

Osećaj da vam je neprekidno toplo ne prestaje. Zbog povećane snabdevenosti krvlju često ste zajapureni a dlanovi su vam ružičasti. Crvene linije na dlanovima jesu jedan od znakova trudnoće.

Iz istog razloga će vam i vene na nogama postati vidljivije a noge će vas baš boleti posle dužeg stajanja. Ako imate sklonost proširenim venama ili ste gojazni, pripazite noge. Pokušajte sa konpresivnim čarapama i odmaranjem i izdizanjem nogu kad sedite. Bolje je sprečiti nego lečiti.

Usled prokrvljenosti i kosa vam je ishranjenija i sjajnija a opadanje kose se svelo na minimum. Međutim nokti vam mogu biti krhki i lomljivi pa im je potrebno, osim dobre ishrane i suplemenata i malo dodatne nege.

Odeća vam postaje tesna iako ne izgledate „baš“ kao trudnica. Nema razloga da se mučite sa garderobom. U trudnoći je potrebno par dobro iskombinovanih komada odeće koje ćete moći da iskoristite i u mesecima posle porođaja dok ne povratite idealnu težinu. Isplanirajte kupovinu i slojevito oblačenje tako da garderobu možete da koristite u svim sezonama.

Posle prve radosti i iznenađenja, sada se vraćaju razmišljanja o tome kakvi mama i tata ćete biti, da li ste dovoljno pripremljeni, da li znate šta je pred vama. Razgovarajte o tome sa partnerom, otvoreno i iskreno. Prijaće vam oboma da podelite svoje strepnje i napravite zajedno svoju strategiju za budućnost. Razgovarajte o svakom detalju koji vas buni. To je takođe i način da „uključite“ partnera u svoju trudnoću i pomognete mu da i on bude koristan i da bolje nauči da brine o vama.

Vaša beba raste. Sada je njena dužina oko 13 cm, a u poslednjih par nedelja je udvostručila težinu. I dalje je majušna. Koža joj je tanka i providna, srce joj kuca dva puta brže od vašeg. Noge su joj savijene u kolenima i gležnjevima. Koristite dovoljno mlečnih proizvoda u ishrani jer se sada kalcijum deponuje u bebinim kostima.

Sada je na ultrazvuku očigledno kog je pola beba. Prvi zubići su se formirali u desnima. Vaša beba zeva, proteže se i pravi grimase. Još uvek uglavnom spava. U ovom periodu se formiraju otisci prstiju bebe. Minijaturni na njenim minijaturnim prstima a opet jedinstveni u svetu.

Vodite računa o svom stomaku, nemojte naglo ustajati. Vreme je da posetite oftamologa ako nosite sočiva, možda će vam savetovati da nosite naočare češće nego sočiva.

Koža vam je usled prokrvljenosti i toplote sklona osipima u pregibima. Pamučni veš će vam najviše prijati.

Uveče kada legnete i kada se umirite moći ćete prvi put da osetite treptaje pokreta vaše bebe. Tokom narednih nedelja ti treptaji pokreta će postajati sve jasniji i prepoznatljiviji. U početku ih zovu „leptirići“ u stomaku.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić