POVIJENA BEBA-MIRNA BEBA

POVIJENA BEBA-MIRNA BEBA

Za osnovne bebine potrebe, tačnije za izgrađen zdrav stav bebe ka tim potrebama važna je uloga roditelja. Pre svega, roditelj mora da razume bebine signale i shvati šta je bebi potrebno u tom trenutku, da prepozna i odgovori na bebin signal. Na taj način dolazi do povezivanja i izgradnje međusobnog poverenja između roditelja i novorođenčeta.

Osnovne bebine potrbe su san, hrana i dodir. Zdrav stav ka tim potrebama podrazumeva stanje u koje beba neprisilno uđe, gde se oseća sigurno i želi da tu i ostane. Na nama roditeljima je da im pomognemo da se tako i osećaju. Nažalost, moderno doba je donelo dosta opreme koja za cilj ima da beba postane što samostalnija kako bi roditelji imali malo vremena za sebe ili kako bi mirnije proveli noć.To dovodi do neispunjavanja treće veoma važne bebine potrebe, a to je toplina roditeljskog dodira. Kod nekih porodica to zaista pomaže i daje rezultat ali kod nekih nažalost, i to vrlo često, stvori kontraefekat. Dovede do još većeg bebinog otpora i većeg broja neprespavanih noći. Vaše rutine morate uskladiti sa bebinim potrebama, nikako ih ne treba ignorisati naročito ne u prvih šest meseci. Nučno je dokazano da bebe u tom periodu nikako ne treba ostavljati same da spavaju ukoliko plaču, pre svega beba gubi poverenje u vas i što je jako važno nećete uočiti ukoliko beba možda ima zdravstveni problem koji uzrokuje buđenje ili nervozu.

Pre nego što bilo koju savetodavnu metodu isprobate na svojoj bebi oslušnite njene potrebe: Da li se oseća sigurno kada se sama uspavljuje? Da li odgovara njenom temperamentu da se uspava sama plačući ili je to uspešna metoda nekog drugog roditelja? Da li želite na taj način da gradite međusobno poverenje?

Najbolje što možete uraditi za vašu bebu je da joj obezbedite okruženje u kome će se ona osećati bezbrižno, sigurno i želeti da u njemu ostane. Postoje razni načini kako možete pomoći bebi da mirno zaspi: miran, tih i zamračen prostor; opuštajuće masaže; zvuk uspavanke; deo majčine odeće pored bebe; prilagođena temperatura za spavanje kao i garderoba…. A jedan od vrlo delotvornih a može se reći i zaboravljenih metoda je povijanje (umotavanje) bebe.

KOJE SU DOBROBITI POVIJANJA?

1. POVIJANJE SMANJUJE RIZIK OD SIDS-A

Naučno je dokazano da bebe koje spavaju na leđima imaju manji rizik od SIDS-a (Sindrom Iznenadne Smrti) koji se najčešće javlja do navršenih godinu dana i u većini slučajeva tokom sna. Povijanje pomaže bebama tako što ih podstiče da ostanu u položaju na leđima.

2. BEBE BOLJE SPAVAJU

Takođe je naučno dokazano da bebe koje su povijene bolje spavaju. Kao što je i poznato REM san je važan za razvoj bebinog mozga, a bebe koje su povijene imaju čak dvostruko više REM sna(brzo pomeranje oka), spavaju mirnije i duže.

3. SMANJUJE GRČEVE I TRZAJNE MIŠIĆNE POKRETE

Povijanje je umirujuće za bebu jer simulira njen boravak u materici. Beba se oseća toplo i sigurno. Takođe sprečava bebine nekontrolisane pokrete mišića koji je mogu probuditi ili uplašiti.

4. POMAŽE PRI DOJENJU

Najefektnije je dojenje kada mama i beba imaju dodir kože na kožu, mada u početku vam marama za povijanje može pomoći dok beba ne nauči da sisa tako što će obuzdati bebine nekontrolisane pokrete ruku. Kasnije kada beba nauči mirno da doji svakako se preporučuje da mama i beba budu u dodiru kože na kožu, a maramom možete prekriti bebu radi dodatne topline.

 Savet pri odabiru marama za povijanje je da birate samo marame od prirodnih materijala kako ne biste iziritirali kožu mališana i izazvali svrab. Kako povijanje ne bi štetno uticalo na razvoj bebinih kukova jako je važno da bebine noge pri povijanju budu u prirodnom, fleksibilnom tkzv. žabljem položaju. Zbog toga je bolje da materijal bude i rastegljiv kako bi beba mogla slobodno da pomera noge. Marame za povijanje (umotavanje) bebe iz naše Basic Swaddle Blankets kolekcije su izrađene od najkvalitetnijeg prirodnog materijala, mešavine bambusove viskoze i organskog pamuka. Više o nama i našim proizvodima, kao i o ispravnom povijanju beba možete pogledati na internet stranici www.covermesrb.com.

„Povijanje je osnova za umirivanje bebe i vreme je da se ponovo vrati na velika vrata.“ Dr. Harvey Karp