Plač bebe – iz ugla bebinog emotivnog razvoja

Plač bebe – iz ugla bebinog emotivnog razvoja

Reagovanjem na bebin plač zadobijamo njeno poverenje.

Svi se brinemo šta je potrebno obezbediti za novorođenu bebu – koliko benkica, koje pelene, kakve flašice. Brinemo da li će beba dovoljno jesti i dobro napredovati. Ono o čemu često ne razmišljamo unapred je bebin emotivni život, koji takođe počinje da se razvija od prvog dana po rođenju i da mi, posebno mama, u tom razvoju i postavljanju emotivne “strukture” svog deteta imamo ključnu ulogu. Kako će naše dete da se nauči komunikaciji i poverenju u nas a zatim i u ostatak sveta, kakve će temelje odgovornosti postaviti, kako će se snaći u svojoj prvoj separaciji i odrastanju, odvajanju od roditelja – za sve to postavljamo osnove u prvih par meseci života- kaže za “Baby planetu”, Jasna Lovrić, konstruktivistički koučing psiholog, predavač u Školi roditeljstva Nada Lazić.

Beba u prvih par meseci oseća celim telom. Postoji znak jednakosti između potreba za hranom, suvoćom, čistoćom i nežnošću – našim dodirom i fizičkom bliskošću. Beba nekada plače zato što joj treba upravo fizička bliskost roditelja. Možda ste zadovoljili sve druge bebine potrebe, ali ako je niste dovoljno mazili – onoliko koliko njoj treba a svaka beba je različita – beba će nastaviti da plače, otkriva nam naša sagovornica.

– U prvim mesecima života, bebe komuniciraju sa nama plačem, to su njihovi znaci za komunikaciju sa vama jer još nisu sposobne i razvijene da nam daju neke druge znake. Beba nam tako saopštava da joj nešto treba, tako nas zove. Verujte u plač svoje bebe. Bebin plač nije manipulacija, jer beba u prvim mesecima života nije sposobna za to. Bebi ste zbog nečega potrebni – kaže Jasna Lovrić – Nemojte da vas frustrira bebin plač. Ona plačem ne pokazuje da je “nezadovoljna” nego samo da joj je nešto potrebno. Ne ume drugačije. Zadovoljite tu njenu potrebu i dobićete za nagradu očaravajući osmeh zadovoljnog deteta i bebinu bezuslovnu ljubav.

To nije uvek jednostavno, pa najbolje što možete da uradite za svoje novoređenče prvih meseci je naučite kako da ga razumete. Ne da slušate savete neke druge mame vezane za neko drugo i drugačije dete. Nego da se upoznate sa vašom bebom. Vi apsolutne ne možete da razmazite svoje novorođenče, sugeriše Jasna Lovrić i moli roditelje da ne pokušavaju da “treniraju” bebu kada će da spava ili disciplinuju na bilo koji drugi način. Jednostavno budite tu za vašu bebu. Onda kada je njoj to potrebno. Ako vi ne budete tu za nju – ko će?

-Nemojte biti u zabludi da bebin emotivni svet u tom periodu ne postoji. Beba kroz vašu komunikaciju i odgovore izgrađuje svoju emotivnu strukturu. Opasnost ignorisanja bebinog plača je da beba zaćuti. Ako prestanete da reagujete na bebine znake – plač, beba će prestati da signalizira. Šta je vaša beba naučila iz vašeg ignorisanja njenog plača? Beba je naučila samo da njeni znaci i njene potrebe nemaju nikakvog efekta i značaja za njene roditelje, da ona sama nema vrednost za svoje roditelje – upozorava sagovonica “Baby planete” i dodaje:

-Beba istrajnije ličnosti će nastaviti da plače glasnije, u nadi da će probiti “zid ćutanja” roditelja. Pritom će postati samo još nasrtljivija i anksioznija u svom plakanju i u pokušaju da ostane blizu svojih roditelja. Beba sa slabijom ličnošću će se lakše adaptirati na nedostatak odgovora roditeljai posle nekog vremena jednostavno – odustati. Paradoksalno, vi u stvari želite da vaše dete bude beba koja će istrajnije plakati. Beba istrajnog karaktera.

Ako pokušavate da trenirate novorođenče da spava ili jede kada ste vi to smislili a ne onda kada je to njemu potrebno, ako ignorišete bebine znake (plakanje) vi u stvari trenirate vašu bebu da ne komunicira sa vama. Teorija kaže, a praksa je dokazala da će beba najmanje plakati ako je naučila da ćete svaki put doći na njen znak. Tada se njen plač neće razvijati u burni plač nego će ostati na nivou dozivanja. S vremenom će plakanja biti sve manje.

Ma koliko dešavanja izmeđšu bebe i roditelja u prvim mesecima liče na borbu za kontrolom, ona to nisu, več zapravo pomažu da se uspostavi odnos međusobnog poverenja. Rana zavisnost bebe od vas pomaže kasniju bebinu nezavisnost. Nećete imati problema sa vaspitavanjem. Njeno osamostavljivanje će kasnije biti vaš međusobni dogovo, kaže Jasna Lovrić i dodaje:

-Slušajte svoju bebu kada je mala i ona će vas slušati kada poraste. Vaše dete će verovati vašoj komunikaciji. Najvažnija i istinski ključna tema i pitanje prvih par meseci bebinog života je poverenje i komunikacija. Beba koja ima potrebu za nečim – hranom, suvom pelenom, nežnošću, će signalizirati osobi kojoj veruje da će izaći u susret njenim potrebama. Kada vam vaše dete veruje, vi ga možete karakterno oblikovati i vaspitavati na nežan, suptilan način. Poverenje je mnogo bolja osnova za disciplinu od bilo kog kažnjavanja.

Odgovaranjem na potrebe do odgovorne dece

Jasna Lovrić kaže da postoji obrazac koji pokazuje da odgovorna deca, deca koja se odazovu i odgovore na roditeljski poziv i svoje obaveze su ona deca koju su roditelji naučili da će na njihov poziv odgovoriti. Kada su roditelji “odgovorili” na znake svog deteta, njihova deca će odrasti sa sposobnošću da “odgovore” na potrebe drugih, da postanu “odgovorna” deca a zatim i odgovorne odrasle osobe. Postaće deca stabilne ličnosti koja znaju da su vredna, jer su pre svega vredna svojim roditeljima.

“Baby planeta” br. 44

Radionicu vodi Jasna Lovrić, konstr. koučing psiholog

Imejl: jasna.i.lovric@gmail.com

Pronađite datum održavanja radionice/predavanja na rasporedu radionica/predavanja za mesec u kom pohađate ciklus Škole roditeljstva Nada Lazić