Petnaesta nedelja trudnoće

Petnaesta nedelja trudnoće

 

Vaša beba teži skoro 100 grama! Bravo bebo, bravo mama! Dosta se kreće unaokolo i vi ste joj bezbedno „odgajalište“. Ostatak vremena drema. Oči su joj sada tamo gde treba da budu, nisu više malo sa strane. Disanje je sad uočljivo i na ultrazvuku, takođe i bebino gutanje i pokreti „sisanja“ koji se mogu registrovati. Beba se polako osposobljava i uči kako da se prilagodi svim zahtevnim situacijama koje je čekaju kada se rodi.

Vi se sada osećate bolje i „normalnije“, nema mučnina, hrana vam je opet zadovoljstvo. Pokušajte da jedete što raznovrsnije – ujedno hranite i vašu bebu, dajući joj sve što detetu treba. Ako smatrate da dete ne treba da raste na keksu i mesu, nemojte ni sami samo to jesti u trudnoći. Takođe, raznovrsne arome i ukusi hrane, će učiniti da se beba već u stomaku navikne na raznovrsnu ishranu i njenu spremnost da prihvati hranu. Njeno čulo ukusa će biti „pripremljeno“.

Vaše spavanje počinje da postaje mali izazov, odnosno više ne možete baš da zauzmete svaki položaj, malo ćete „nameštati“ stomak, podmetati prekrivač pod njega da vam bude udobnije. Postoje posebni jastuci za trudnice koji su dugački i obli i mogu vam pomoći da se celo telo udobnije smesti u krevetu. Lako ćete ih pronaći na internetu. Isti proizvođači obično prodaju i jastuke za bebe/dojenje koji vam kasnije mogu biti korisni. Sada skupljate jednu posebnu bazu podataka, drugačiju od dosadašnjih.

Stopala vam zbog progesterona pomalo otiču, nosite udobnu obuću, nema razloga da zbog privremene veličine stopala zaradite žuljeve. Stopala mogu porasti i skoro ceo broj. Vene se proširuju, kapilari su napregnuti, puni krvi. Čuvajte svoj krvotok, odmarajte noge. Takođe je zbog toga moguće i krvarenje iz nosa čak iako ih ranije niste imali. Koža se pročistila, bubuljice nestaju. Negujte kožu kao i obično, možda samo temeljnije čistite zbog pojačane masnoće. Grudi su uvećane i bolne, osetljive. Počnite da razmišljate o trudničkom grudnjaku. Dobra je investicija jer ćete ga nositi mesecima.

Preplavljeni ste hormonima. Osećate se stabilno i zdravo. Razgovarajte sa svojim ginekologom o rekreaciji na koju možete ići. To može biti nešto lagano i opuštajuće što vas neće zamarati ali će vas održavati u dobroj formi. Dobar tonus mišića je važan za vas.

Čini vam se da je kraj trudnoće daleko ali to baš nije tako. Uživajte u drugom trimestru, iskoristite ga najbolje što možete. Uradite svaki dan nešto korisno i lepo za sebe, družite se, šetajte, završavajte sitne poslove. Trudnoća još uvek nije prepreka za vaša interesovanja. Putovanja su sada najbezbednija.

Beba je jako aktivna ali je još ne osećate. Bebine noge rastu i sada su duže nego njene ruke. Telo joj se izdužuje.

Ove nedelje počinje da se formira bebino srednje uho. Beba sada može da vas čuje. Ako u trudnoći pevate bebi uspavanku, ta uspavanka će je uspavljivati i kada se rodi. Beba će zavoleti vaš glas kao i vaš dodir i miris. Emotivna veza koju već sada počinjete da uspostavljate je dragocena. Investirajte u vaš odnos.

Vodite računa da unosite dosta tečnosti, ona je važna za vas iz više razloga. Čak iako nemate naviku da pijete vodu, pokušajte da nosite flašicu sa sobom i da se redovno hidrirate. Vodite računa o urinarnim infekcijama, praznite bešiku redovno. Vodite računa o higijeni tog dela tela.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić