Osma nedelja trudnoće

Osma nedelja trudnoće

Trudnički hormoni u osmoj nedelji još uvek rade punom parom. Ne izgledate da ste trudni ali se zato uveliko osećate kao trudnica. Celo telo se organizuje da pruži podršku bebi da raste i da se još bolje utvrdi u zidu materice.

Zbog hormona su vam grudi porasle, dobile i na veličini i na težini a vaš struk počinje da se menja, njegova linija polako nestaje. Zbog hormona ćete se osećati pomalo neorganizovano i kunfuzno a možete imati i povremene vrtoglavice i nesvestice. Sve to spada u normalne simptome trudnoće.  Još uvek izgledate kao da niste trudni.

Nema potrebe da živite kao pod staklenim zvonom, mada ste u osmoj nedelji, odnosno još samo 4 nedelje do kraja prvog trimestra. Još uvek ste osetljivi i morate paziti na toksine, viruse i hemikalije. Beba je još uvek u ranoj fazi formiranja, tako da je potrebno da budete oprezni i da se trudite da ostanete zdravi.

Iako još uvek osećate mučnine i odvratnost prema mirisima i nekoj hrani, desiće se da imate „napade“ želje za određenom hranom. Neke žene čak imaju potrebu za vrstama namirnica koje nikada pre nisu jele pa čak i za nekim nejestivim stvarima kao što je na primer kreda. Suzdržite se ipak koliko možete i ako je potrebno posavetujte se sa lekarom oko suplemenata. Takođe nema potrebe da se forsirate da jedete nešto što vam je „odratno“ samo zato što je zdravo. Važno je da uzimate obroke redovno i da izbegnete „pad“ šećera zbog preskočenog obroka. Jedite hranu koja je zdrava i koja se lako vari.

Vaše telo oseća promene i dešava se da se lakše zamarte prilikom fizičkih napora. Gubite dah i ne možete ono što ste pre mogli. Možda je vreme da pređete na lakši režim fizičkih napora i vežbi. Telo je mudro i javlja nam koliko može da izdrži. Međutim važno je da imate svoj program svakodnevnih fizičkih aktivnosti koje će vam pomoći da ostanete u dobroj formi do porođaja.

Osetićete „punoću“ u donjem delu stomaka, nije još vreme da se vidno ugojite ali već imate potrebu za stvarima koje baš ne stežu u struku. Imaćete potrebu da se odmorite i prilegnete, može da se desi da baš imate pojačanu potrebu za snom.

Može da se desi da osetite bolove u donjem delu leđa. To je zbog pritiska koji uvećana materica vrši na donji deo kičme. Taj bol dolazi i odlazi tokom trudnoće u zavisnosti od razvoja bebe i položaja materice, na njega takođe utiče i povišeni nivo hormona. U osmoj nedelji materica je još porasla tako da je sada veličine grejpfruta.

Beba je u osmoj nedelji dugačka oko jednog santimetra i konačno gubi svoj „repić“. I dalje dominira glava sa velikim čelom, u odnosu na malo telo. Ove nedelje formira se vrh bebinog nosića. Takođe su sve jasnije definisani prsti na rukama i nogama, usne i očni kapci. Oči su još uvek dosta razmaknute u odnosu na položaj koji će na kraju zauzeti. Beba i dalje izgleda kao mali bubreg ali već počinje da se pomalo kreće „treperi“ što vi ne možete osetiti. Počinju da se formiraju bebine kosti i ona sada može da savija ručice i nožice u laktovima i zglobovima.

Čuvajte se premora, izbegavajte „trku i jurnjavu“ tokom dana.  Odmarajte se kad god možete. Sada već možete nabaviti i grudnjak za trudnice koji će vam biti udobniji od dosadašnjeg. U krevetu vam može biti udoban „jastuk za trudnice“ – ublažiti bolove u leđima i pružiti potporu telu da se bolje odmori.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić