Razvoj roditeljstva

Razvoj roditeljstva

Psihologija roditeljstva proučava promene koje nastaju ispunjenjem funkcije roditeljstva, ispituje značaj koji novostečeni status roditelja ima za ličnost, ispituje rast i razvoj roditelja kroz roditeljstvo.

Ideje i predstave o sebi kao o budućem roditelju, javljaju se još u najranijem detinjstvu. U periodu do zrelosti ovaj razvoj ide u pravcu prihvatanja i odbacivanja odlika svojih roditelja kao roditelja. Razvoj dalje ide u pravcu odabira i postavljanja svojih sopstvenih prioriteta i standarda.

Sa kakvim pretpostavkama se ulazi u roditeljstvo? Mladi roditelji razvijaju fizički, mentalno i emotivno jedno malo biće – svoje dete.

Da li su mladi roditelji spremni da se kroz roditeljstvo i sami razvijaju i da postave nove prioritete? Da li trudnoću i roditeljstvo prihvataju kao obogaćenje ili kao osiromašenje dotadašnjeg života?

Gde ostaje dotadašnji identitet mladih roditelja, šta su ključne vrednosti koje čine njihov identitet?  Koliko su sebe prihvatili kao roditelje?

Zašto je odnos majka – dete u prvoj godini najveći prioritet? Ko najbolje poznaje Vaše dete?

Mladi roditelji zajedno stvaraju buduću oazu, dom, porodicu za svoje dete. Strukturu svoje buduće sreće. Osnove odnosa u novoj maloj porodici stvaraju se tokom trudnoće i od prvih dana po rođenju bebe.

Do koje mere roditelji mladih roditelja treba da se povuku i zauzmu mesto deda i baka? Kada novi roditelji zauzimaju  svoja nova mesta – tate i mame?

Posleporođajna depresija može biti faktor destabilizacije porodice. Kako je preduprediti i pomoći sebi?

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić