Ishrana u trudnoći i nakon porođaja

Ishrana u trudnoći i nakon porođaja

Trudnoća je nutritivno najzahtevniji  period za ženu, sa značajnim promenama u metabolizmu i funkciji digestivnog sistema. Pravilna ishrana mogućava razvoj bebe i čuva zdravlje majke!

Trudnoća traje 40 nedelja, ili tri trimestra. U svakom od njih beba zahteva određene nutrijente pa se ishrana prilagođava trenutnim potrebama trudnice, tj, ploda.

Tokom trudnoće potreba za vitaminima i mineralima je mnogo veća (+50%) od povećanja energetskih potreba (+15%). Zato trudnica ne treba da jede duplo više već duplo kvalitetnije.

Da bi rodila zdravo dete buduća majka treba da jede namirnice iz svih sedam grupa. Neke namirnice daju energiju, druge punovredne proteine, a treće vitamine, minerale i dijetna vlakna. Kako se ne bi ugojila više od očekivanog (u skladu sa indeksom telesne mase) trudnica mora da vodi računa o količini hrane, načinu pripreme i kombinovanju namirnica u obroku. Redosled i ritam obroka je takođe bitan, jer se ne smeju preskati obroci kako ne bi nastupi pad šećera u krvi, sa svim neprijatostima.

Pored hrane u trudnoći je jako bitna voda i tečnosti uopšte. Materica je najosetljiviji organ na dehidraciju, reaguje kontrakcijama koje mogu biti opasne. Zato je unos 2 l zdrave vode dnevno neophodan.

Uz sve pomenuto hrana treba da bude zdrava, bez aditiva, ostataka pesticida, veštačkog đubriva, hormona i zdravstveno bezbedna. Jednom rečju, poželjna je eko ili bio hrana.

Nakon porođaja hrana treba da obezbedi oporavak majke i stvaranje dovoljno mleka za bebu.

Enegretski je ovo zahtevniji period od trudnoće a kvalitativno vrlo specifičan. Ono što majka jede, putem mleka stiže do bebe. Kako korisni tako i štetni sastojci iz hrane.

Mnogo više o zdravoj ishrani i individualnom planiranju jelovnika na predavanju.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić