Higijena zuba najvažnija tokom trudnoće

Higijena zuba najvažnija tokom trudnoće

U besplatnoj Školi roditeljstva „Nada Lazić“ jedno od predavanja posvećeno je nezi zuba tokom trudnoće i posle nje, kao i stomatološkim problemima deteta. Saznajte kako da na vreme sanirate probleme, naučite kako da vašoj bebi održavate oralnu higijenu, kada da očekujete prvi zub a kada smenu zuba, kada ćete otići u prvu posetu stomatologu i kako motivisati dete da održava higijenu usta i zuba. Stomatološki problemi kod dece, urođene anomalije. Kako da pratite rast i razvoj zuba svog deteta, kako da reagujete u slučaju povrede zuba itd. Kako izabrati pravog lekara i šta od njega zahtevati?

Redovna higijena i održavanje jedini je način da se očuva zdravlje usta i zuba. Ovo je naročito važno tokom trudnoće, jer se zbog specifičnih promena kroz koje trudnica prolazi češće nego inače javljaju problemi sa zdravljem usta i zuba. Ako planirate trudnoću, najbolje je da odete na preventivni pregled kod stomatologa i sanirate probleme ukoliko postoje, savetuje dr Milica Dišić, stomatolog ordinacije Modent i stručni saradnik škole roditeljstva Nade Lazić.

Odrasle osobe treba bar dva puta godišnje da posete stomatologa čak i ako nemaju tegobe. Tokom trudnoće, zbog promena u ustima koje se javljaju a posledica su disbalansa hormona, čestih mučnina, povraćanja i lošeg održavanja oralne higijene, savetuje se da to čine i češće.
Većina trudnica javlja se stomatologu zbog osetljivosti zuba na termičke nadražaje, otečene gingive i krvarenja desni. Upala desni (gingivitis) zastupljena je čak kod 35 do 75 odsto trudnica.

Gingivitis ili upala desni obično se javlja u drugom tromesečju trudnoće, mada se kod pojedinih trudnica može javiti i ranije. Najčešći simptomi su crvenilo, oticanje desni, prevelika osetljivost i bol, krvarenje prilikom pranja zuba. Pored toga može se javiti i loš zadah, čudan ukus i sušenje usta. Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah zakažete pregled kod stomatologa. Ako se na vreme utvrdi i pravilno leči, upala desni ne može da naškodi bebi, dodaje dr Dišić.

Na osetljivost zuba dodatno mogu uticati jutarnje mučnine, jer kiseline koje se luče tokom povraćanja mogu da oštete gleđ i izazovu osetljivost desni i zuba. Neke trudnice prestanu da koriste pastu za zube jer im izaziva mučninu, što pak nepovoljno utiče na higijenu i slabi odbranu od bakterija, pa dolazi do nastanka mekih naslaga od hrane i upale zubnog mesa.
Iako su uzroci gingivitisa brojni, on najčešće nastaje kao posledica dejstva bakterija i njihovih toksina iz zubnog plaka (mekih naslaga) i kamenca. Upala često počinje u međuzubnim prostorima, posebno u predelu vrata zuba. Upaljene desni su uglavnom crvene, otečene, bolne i često krvare, pojašnjava dr Dišić. Ukoliko se ne leči, ovakvo stanje može da pređe u destruktivni oblik – parodontopatiju.

Zato je važno redovno uklanjati meke i čvrste naslage sa zuba. Koliko često to treba raditi? Kod nekih osoba jednom u mesec dana, a kod nekoga je dovoljno i jednom godišnje. Da li će se i koliko stvarati kamenac zavisi od sastava pljuvačke, položaja zuba (ukoliko su nepravilno postavljeni otežano je pranje) i održavanja oralne higijene.

Upala desni (gingivitis) i parondotopatija koja iz nje sledi po učestalosti je druga bolest usta i zuba, posle karijesa. Parodontopatija je bolest potpornog aparata, odnosno tkiva koja povezuju zube i viličnu kost. Često počinje upalom desni, a u kasnijim stadijumima javlja se crvenilo, desni krvare i povlače se, nastaju parodontalni džepovi, gnoj i loš zadah. Uništavanjem kosti i tkiva dolazi do rasklaćenja i na kraju gubitka zuba.

Kako u početnom stadijumu parodontopatija često i ne izaziva tegobe, prolazi nezapaženo sve dok ne uznapreduje. Zato je veoma važno da se rano otkrije i pravovremeno leči.

Mada ne postoje lekovi koji mogu da izleče parodontopatiju, postoji tretman kojim stomatolog može da zaustavi njeno napredovanje. Detaljno čišćenje zuba i desni, odstranjivanje viška naslaga i smanjenje rizika od pojave bakterija povoljno utiču na zdravlje desni i zuba, kaže dr Milica Dišić.

Redovno pranje zuba i higijena usta (minimum dva puta dnevno), korišćenje konca za zube kao i redovne posete stomatologu mogu smanjiti rizik od upale desni. Takođe, preporučuje se korišćenje mekane (soft ili ultrasoft) četkice za zube i tečnosti za ispiranje usta kako bi se poboljšala higijena, ali i češće menjanje četkice da bi se izbeglo skupljanje bakterija.

Dr. Dišić savetuje da ukoliko ste u trudnoći imali problem sa upalom desni, obavezno posle porođaja posetite stomatologa i proverite njihovo stanje. U najvećem broju slučajeva upala desni u trudnoći povlači se nakon porođaja. Ipak, postoji rizik od težeg oblika koji se mora lečiti i posle trudnoće.

Za stomatološke intervencije tokom trudnoće vezuju se brojne predrasude. Dr. Dišić naglašava da je i u trudnoći moguće obaviti sve stomatološke intervencije, jedno se izbegava snimanje zuba i uklanjanje amalgamskih plombi.

Zabluda je da trudnice ne smeju da dobiju anesteziju. Naprotiv, ona omogućava bezbolan rad koji smanjuje stres koji može negativno da utiče na plod, zaključuje dr Dišić.

Dr Milica Dišić, stomatolog, predavač u Školi roditeljstva Nada Lazić
Stomatološka ordinacija MODENT
Vojislava Ilića 22, Beograd
ordinacija@modent.rs
www.modent.rs
www.facebook.com/modent.rs
www.instagram.com/modent.rs