Deveta nedelja trudnoće

Deveta nedelja trudnoće

Sa devetom nedeljom trudnoće ušli ste u poslednji mesec prvog tromesečja. U ovoj nedelji ste se već navikli i adaptirali i emotivno i fizički da je beba u vašem stomaku i da raste. Veoma jasno osećate njeno prisustvo. Pred vama je još 30 nedelja trudnoće i sve radosti i iskustva koje ona nosi. Na kraju divno iskustvo rađanja vaše bebe. Sada je već vreme da razmišljate da li ćete saopštiti porodici i prijateljima da ste u „blagoslovenom“ stanju, jer se prvi rizični trimestar polako primiče kraju.

Malo ste se udebljali u struku i sada već imate problem da nosite garderobu koja vam je pre bila uz telo. Morate da birate komotnije i elastične garderobne predmete da bi se osećali prijatno. Trčanje u toalet svaki čas je i dalje na repertoaru, kao i mučnina, promena apetita, umor i pospanost. Iako vašim najbližim možda niste saopštili da čekate bebu, računajte na to da su već postali sumnjičavi.

Vaši krvni sudovi su sada uočljiviji, posebno na nogama, kao i na punijim grudima. Počnite da vodite računa o preteranom stajanju koje vaše noge i kičmu izlažu prevelikom naporu, razmislite o medicinskim čarapama. Odmarajte noge u podignutom položaju. Kada su grudi u pitanju, primetićete da su vam bradavice narasle, postale tamnije i da se oko njih formiraju „bubuljičice“ – to su Montgomerijeve žlezde koje su deo pripreme vašeg organizma za dojenje. Nemojte ih stiskati , samo ćete se povrediti, ove žlezde su korisne za vas. Vaša materica se uvećava ali je i dalje zaklonjena pubičnom kosti, nije počela da se podiže, što možete očekivati krajem 12. nedelje. Vaginalni iscedak može postati jači ili promeniti boju, što je normalno ali to svejedno pomenite vašem ginekologu. Obavezno ako se u iscedku pojave tragovi krvi.  Normalno je u ovom periodu da osetite povremene grčeve i lagane bolove u donjem abdomenu, osećaj kao da ćete dobiti menstruaciju. Međutim ako to nije „povremeno“ nego „češće“ ili stalno obavezno se obratite ginekologu. Koža lica takođe može da pokaže znake i posledice rada trudničkih hormona, pa vam mogu izlaziti bubuljice kao da ste u pubertetu. Pazite koje specijalne kreme za bubuljice koristite jer neke mogu imati sastav koji nije preporučljiv u trudnoći.

Iako ste se vi već navikli na pomisao o trunoći i potpuno ste svesni da beba raste u vama, vaš partner može imati problem da to u potpunosti prihvati. Iako od vas sluša o simptomima trudnoće, on i dalje na vašem telu „ne vidi“ bebu. Realnost vaše trudnoće za njega može postati potpunija ako vidi ultrazvuk. Dajte mu vremena da se emotivno adaptira da „ste“ trudni. Važno je da i vi date sebi vremena da se emotivno naviknete na dolazak bebe. Nemojte se osećati krivom ako još ne osećate u potpunosti majčinske instinkte, za sve treba vremena.

Vaša beba sada ima 2,5 santimetra. Veličine je veće zelene maslinke. Lekar već može na ultrazvučnom pregledu da registruje i prati otkucaje bebinog srca. Bebine oči su porasle i sada već imaju i pigment, boju. Konačna boja očiju vaše bebe će se uspostaviti između 6 i 9 meseca. Formiraju se bebine uši, spoljašnje kao i unutrašnje. Unutar bebinih vilica  počinju da se formiraju izdanci zubića. Beba već ima sićušan jezičak.

Budite nežni prema sebi.  Smanjite aktivnosti koje vam odnose previše energije i koje su naporne, uživajte u svom stanju. Potražite gde možete pohađati vežbe za trudnice koje će vas održati u dobroj fizičkoj formi a takođe će vas povezati sa vašom trudnoćom na dobar način.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić