Deseta nedelja  trudnoće

Deseta nedelja trudnoće

Od 10. nedelje trudnoće pa do kraja trudnoće i porođaja, vaša beba se razvija tako šro dalje raste i sazreva, odnosno sve što treba da je tu je već na svom mestu i vaša beba je minijaturna verzija sebe kakva će biti u trenutku porođaja.

Svi udovi, organi i unutrašnji organi su formiranii i pripremaju se za obavljanje funkcija kada se rodi. Šanse za pojavu i razvoj fizičkog deformiteta su minimalne nako n desete nedelje. Ipak nemojte smanjiti brižnost kada su lekovi, ishrana i ostale potencijalno problematične supstance i namirnice u pitanju. Tokom cele trudnoće treba da budete veoma oprezni . Osim što se drugi, podjednako važni aspekti bebinog razvoja odvijaju i napreduju tokom dalje trudnoće – ipak je to i „drugo stanje“ pa nosi sa sobom i delimično drugačiji način života. U svom telu čuvate život koji se razvija.

Kraj prvog trimestra je na vidiku. On je po mnogo čemu specifičan a mnoge žene ga i pored „male“ trudnoće, proglašavaju za najteži  jer prve nedelje pored radosti koje donose, mogu da budu i emotivno i fizički zahtevne i iscrpljujuće.

Ovo je trenutak kada se već polako navikavate na pomisao da ćete biti mama. Mnoga pitanja vas preplavljuju. Kako se pripremiti? Kome saopštiti? Hoću li ja to umeti? Kako izgleda porođaj? Ovo i jesu pitanja kojima se treba pozabaviti jer roditeljstvo sa sobom nosi preuzimanje mnogih odgovornosti.

Promene koje možete da očekujete ove nedelje kada je vaše telo u pitanju je malo debljanje u struku. Mučnine mogu biti još uvek prisutne. Potrebno je da jedete blagu hranu. Mirisi vam i dalje smetaju, mogu vam izazivati mučninu pa kuvanje može biti problem.

Vaša materica je veličine grejpfruta a beba  je veličine šljive. Bebini pstići na rukama i nogama su do desete nedelje jasno formirani i sada počinju da se razvijaju majušni nokti. Beba sada može da pokreće udove u laktovima i kolenima i može da savija zglob šake. Svi bebini vitalni organi su na svom mestu. U ovoj nedelji bubrezi pročišćavaju bebinu krv i proizvode urin. U njenom stomaku se luče sokovi za varenje pripremajući bebu za plodovu vodu koju će uskoro početi da guta.  Bebina glava je i dalje velika u odnosu na telo, ali od 10. nedelje ima vrat i formirane sve kosti lica. Sada se na ultrazvuku može jasno videti bebin  izgled. Unutrašnje i spoljašnje uvo, zubići i oči su potpuno razvijeni. Sloj finih dlačica prekriva bebino telo. Ako je beba dečak testisi već  proizvode testosteron.

Osećate će se osetljivije nego obično, smetaće vam različiti komentari na trudnoću i „priče“ o trudnoćama koje ćete slušati. Pokušate da postavite zdrave granice oko toga šta ćete dozvoliti da vam pričaju a šta ne.  Dešavae se da vrlo slikovito sanjate i da se u snovima odslikavaju neki od vaših strahova vezanih za bebu. To je sve sasvim normalno i nemojte tome pridavati značaja. Vašoj osetljivosti će doprinositi i to što izgledate kao da ste se „malo popunili“ što vam može smanjiti samopouzdanje. Radujte se svojoj bebi i prilagodite odeću koju nosite tako da vam dobro stoji. Zadovoljstvo na vašem licu je najlepši ukras.

Sada je već vreme da posvetite pažnju svojoj nezi da bi rizik od promena na koži, venama, zubima, kosi, sveli na minimum. Obratite pažnju na predavanja o venama, krenite na neke lagane vežbe, priuštite sebi masažu ako možete. Uzimajte vitamine i jedite zdravo.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić