Četrdeseta nedelja trudnoće

Četrdeseta nedelja trudnoće

Trudnoća je došla do tačke kada vam je toliko neudobno i toliko ste fizički indisponirani zbog težine i stomaka da jedva čekate da se sve okonča porođajem, bez obzira što možda strepite od toga kakvo će biti iskustvo porođaja, od početka pa do rođenja bebe i eventualne epiziotomije ili rane od carskog reza. S druge strane osećate se moćno, pobedonosno, zrelo, jer ste izborili svojih 40 nedelja trudnoće sa svim čarobnim i napornim trenucima i nedeljama kroz koje ste prošli. I mi možemo da kažemo samo „bravo“, prihvatite ovu 40. nedelju kao lični uspeh, stigli ste do cilja. Trka je trajala i trajala, pravi maraton, ali sada ste tu.

Osim što vam je teško fizički, teško vam je i da se skoncentrišete na bilo šta. To je mala pauza pred rođenje bebe i dobro je došla. Sve ste organizovali, sve ste nabavili, dogovorili ste uput, lekara, babicu, bolnicu. Sada čekate. Dok čekate, može da se desi da kod sebe primetite simptome „nestinga“ u poslednjoj fazi pred dolazak vaše bebe. Možda ćete imati potrebu da glancate police, raspremate ormane koji su već uredni, perete opranu posteljinu ili dodatno ribate kuhinju. Nesting ili „sređivanje gnezda“ je pre svega vaša biološka potreba žene koja donosi svoje mladunče na svet i priprema prostor u kom će boraviti da bude uredan i udoban. To preterivanje sa čistoćom i urednošću će doći u normalu kada beba stigne i kada dođu neki drugi prioriteti i poslovi. Za sada uživajte i u tim svojim aktivnostima, jednog dana ćete ih u smehu pominjati kao anegdote iz trudnoće.

Već smo govorili o Brakston Hiks kontrakcijama koje služe pre svega da matericu obezbede sa dovoljno krvi bogate kiseonikom. U ovoj nedelji ih ima baš dosta. Ponekad vam mogu izgledati jače nego obično, baš neprijatne, ali nema razloga za brigu. Istuširajte se toplom vodom, zauzmite drugi položaj i neprijatnost će proći.

Ako se oblik vašeg stomaka vidno promenio znači da se beba spustila u karlicu. Stomak izgleda manji ali je zato pritisak na bešiku veliki tako da često imate potrebu da idete u toalet, što će biti još jedan od razloga zbog kojih ćete želeti da se porodite što pre. Inače ćete osećati tromost i punoću u karlici. Činiće vam se da tako malo toga zadržava bebu da ostane unutra, naročito ako stojite. Biće vam neverovatno da mišići karlice i grlić izdržavaju takvu težinu. Ono što je pametno da uradite je da stojite što manje. Upravo zbog tog pritiska dobro je da sedite ili leškarite na boku. Sada zaista nema šta mnogo pametnije da se radi od toga da u udobnoj fotelji čitate neku dobru knjigu ili da pijuckate nešto osvežavajuće i gledate dobar film. Vodite računa da telefon uvek bude uz vas i opomenite supruga i svoje najbliže da ne isključuju telefon ovih dana i da uvek budu dostupni.

Koža stomaka vam je jako zategnuta, pupak je u potpunosti izašao napolje, ukoliko imate strije one su u zavisnosti od pigmenta crvene ili ljubičaste. Pitate se kako je stomak uspeo toliko da se rastegne i može li još više. Sve je to prirodno i koža stomaka će se oporaviti nakon porođaja kao i vaši mišići uz pomoć malo vežbi.

Ukoliko dobijete iznenadni izliv tečnosti iz vagine uz seriju kontrakcija u pravilnom razmaku koje se ponavljaju, u početku na oko 15 minuta, uz bol u donjem delu leđa, obratite se lekaru. To su sad već simptomi ranog porođaja.

Vašoj bebi je sada baš tesno u materici, pokušava da se namesti da joj bude udobnije. Ne brinite zbog toga, ona je tako savršeno „upakovana“ da ćete se kada se rodi pitati kako je mogla da stane u vaš stomak. Lekar vam na nedeljnim kontrolama daje sve informacije o pokretima bebe, njenoj aktivnosti i eventualnim odstupanjima. Ove nedelje vam može predložiti da uradite CTG – kardiotokografiju, kojom se prati aktivnost srca ploda ali i aktivnost (kontrakcije) mišića grlića materice.

Torbu za bolnicu držite na vidnom mestu. Prokontrolišite da li ste sve spakovali uključujući i punjač, turpiju za nokte i knjigu za čitanje. Ne treba vam previše stvari jer ćete u bolnici biti verovatno samo tri dana, ali neke ženske sitnice vam mogu biti od koristi.

 

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić