Četrdeset i prva nedelja trudnoće

Četrdeset i prva nedelja trudnoće

Ako ste tako kratkog fitilja da se svađate i same sa sobom, ne brinite, to je deo procesa iščekivanja „B“ dana, onog kada će se vaša beba roditi. Neke trudnice su u ovim nedeljama blažene i smirene, neke su kao na iglama. To je deo vašeg procesa i imate pravo na to. Možete računati sa tim da je termin samo okviran dan i da do porođaja može doći i pre termina ali i posle termina. Do takvih zabuna dolazi zbog datuma poslednje menstruacije ili jednostavno zato što je beba odredila koje je njeno vreme da „izađe“.

Ove nedelje možete dogovoriti sa svojim lekarom sve detalje oko porođaja. Opredeliti se za to da li ćete koristiti anesteziju, da li ćete se poroditi u terminu ili kontrolisano i indukovano. Tu odluku će lekar doneti u skladu sa određenim faktorima koji uključuju opšte stanje vas i vaše bebe. Neke žene su toliko emocionalno opterećene u 41. nedelji da je bolje da im se indukuje porođaj i da na porođaj stignu znajući da je sve unapred dogovoreno i pod kontrolom. Neke trudnice se najbolje osećaju planirajući neplanirano odnosno prepuštajući prirodi i bebi da odluči kada je vreme. Odlazite na redovne kontrole i ako nešto oko termina ukazuje na to da treba da se porodite lekar će vam to reći.

Važno je da sada zaista imate sve pripremljeno i dogovoreno, uključujući i par stvari koje će vam doneti kada budete izlazile iz porodilišta. Imajte u vidu da će stomak ostati veći još neko vreme iako beba više nije unutra i da je potrebno vreme da se sve vrati na svoje mesto i na normalnu veličinu. Dovoljno je da odvojite prijatne helanke i dugačku majicu, duks ili džemper ako je hladnije. Prsluče za dojenje, nekakav pojas ako ste se raspitali o tome šta je dobro za vaš stomak posle porođaja.

Ove nedelje će vam verovatno raditi CTG – Kardiotokografiju, kao i ultrazvuk. Meri se količina plodove vode, veličina bebe i položaj placente – to su elementi koji će se uzimati u obzir prilikom odluke lekara za kada zakazati porođaj. Placenta ne obavlja tako dobro svoju funkciju kada su u pitanju prenesene trudnoće i zato je dobro da se prati njen rad.

Lekar će vas moliti da vodite računa o dnevniku aktivnosti bebe i da se u slučaju promena javite. Ove nedelje je pritisak na grlić materice veći, osećate pritisak i to je osećaj koji je teško opisati. Ne brinite, grlić se ne „otvara“ i ne „popušta“ tako lako. Kada krene porođaj za sve će biti vremena. Grlić sazreva, skraćuje se i sprema se za otvaranje, dilataciju. Tokom porođaja grlić će morati da se otvori 10 cm kako bi omogućio glavici i telu bebe da izađu iz materice.

Može da se desi da imate pojačan vaginalni sekret, pojavu sluzi. Sve su to znaci da se porođaj približio. Vaše čekanje je završeno, sada je sve pitanje dana i zaista je veoma teško ostati smiren uz pomisao da će vas možda u sred noći probuditi kontrakcija ili izlivanje plodove vode. Sve što vam može odvratiti misli je dobro došlo. Dobar film, šetnja, dobra knjiga, poseta drugarica ili rođaka, društvene igre.

Važno je da imate poverenja u svoje telo i svoju snagu. Takođe da imate poverenja u lekara koji će vas poroditi i babicu koja će biti uz vas. Vaše zdravlje kao i zdravlje vaše bebe je sve vreme pod kontrolom i nemate razloga da razmišljate o nepredviđenim situacijama. Kao što smo već rekli, ako vas nešto zaista previše muči i ne možete da izdržite neizvesnost, obratite se svom lekaru da zajedno donesete odluku da li je indukovani porođaj pravo rešenje.

Beba je sada ostala vez skoro svih lungo dlačica i verniksa. Oni su sada već resorbovani i čine sadržaj njenih creva i prvu stolicu, mekonijum, koja će biti crna i lepljiva.

Vaša beba je dobro razvijena i spremna da diše, da se hrani, da vari hranu, da piški i kaki, da plače i da daje znake kroz plač šta su njene potrebe.

Radujte se što je samo pitanje dana kada će biti u vašem naručju. Ostvarili ste čudo života.

Izvor: Škola roditeljstva Nada Lazić