Pravilno postupanje sa bebom

Pravilno postupanje sa bebom

Radionica za buduće roditelje, Baby handling, odnosi se na pravilno postupanje sa bebom – uzimanje, držanje, nošenje, igranje, vežbanje, masažu… kako bi još pre nego što se beba rodi ovladali ovim veštinama i od prvog dana po dolasku kući ih primenjivali PRAVILNO.

Većina roditelja iz straha da ne povrede bebu rade samo ono što je neophodno, hrane je, kupaju i menjaju pelene, a onda je ostavljaju da leži u krevecu, nosiljci ili kolicima. Način na koji to rade i položaji u kojima beba boravi od presudnog su uticaja na formiranje šema pokreta. Pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja. Zato je važno da roditelji blagovremeno budu upoznati sa postupcima koji će sprečiti formiranje nepravilnih šema pokreta kao što je zabacivanje glave unazad, ukrštanje nogu, izvijanje trupa u most, grčenje i stezanje mišića ruku što će otežati ili onemogućiti ono što beba treba samostalno da uradi, da podigne glavu, okrene se sa leđa na stomak, osloni se o podlaktice i šake kada je na stomaku, uzme i drži igračku u ruci.

Ispravnim uzimanjem, držanjem, nošenjem bebin mozak dobija informacije o adekvatnim položajima koje telo zauzima. Nekada su razlike gledano spolja male, ali suštinski veoma značajne, jer „slično”ne znači „Isto“, a upravo od toga zavisi u kom pravcu će teći razvoj motorike.

Igra je veoma važan faktor razvoja, pravilno odabrane igračke i način kako se bebi nude određuju kako će se kod deteta razvijati njegove sposobnosti, najpre fizičke, a onda i saznajne, kasnije akademske. Uz stručnu pomoć budući roditelji će na radionici imati priliku da na bebama lutkama uvežbavaju Baby handling, masažu za olakšavanje grčeva i stimulaciju pažljivo odabranim igračkama.

Radionicu vodi: Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut i Nada Lazić, diplomirani defektolog
Više informacija i prijava na: 064/267-22-38

Pronađite datum održavanja radionice/predavanja na rasporedu radionica/predavanja za mesec u kom pohađate ciklus Škole roditeljstva Nada Lazić

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn